Pages

ΕΠΟΧΙΚΟ-ΚΥΝΗΓΟΙ


H επίθεση των κυνηγών...

Η εποχή είναι ιδεώδης γιατί τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν «καλό» μέγεθος και επιτίθενται κοπαδιαστά στη θέα μικρόψαρων, ενώ ο ευκολότερος τρόπος να τα πιάσουμε είναι με συρτή. Είδος ψαρέματος που συνδυάζει «οικονομική» βόλτα στη θάλασσα με αλιευτικό αποτέλεσμα.

Η εποχή είναι ιδεώδης γιατί τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν «καλό» μέγεθος και επιτίθενται κοπαδιαστά στη θέα μικρόψαρων, ενώ ο ευκολότερος τρόπος να τα πιάσουμε είναι με συρτή. Είδος ψαρέματος που συνδυάζει «οικονομική» βόλτα στη θάλασσα με αλιευτικό αποτέλεσμα.
H επίθεση των κυνηγών...
Η απλή συρτή είναι από τα ευκολότερα ψαρέματα, ενώ αν πραγματοποιηθεί σε τόπο που κυκλοφορούν και κυνηγούν τα ψάρια, οι πιθανότητες να γεμίσουμε την ψηστιέρα είναι πάρα πολλές.
Ξεκινώντας για συρτή, τα βασικά αλιευτικά μας εργαλεία είναι τα εντεκάρια ψαράκια, τα γερά παράμαλλα, τα καλάμια μας και φυσικά η απόχη! Εχουν χαθεί πολλά και αξιόλογα ψάρια την τελευταία στιγμή λίγο πριν έρθουν στη βάρκα, γιατί με ένα καλό χτύπημα έσπασαν το παράμαλλο και «μείναμε με τη γλύκα»... Το λέμε, το ξαναλέμε και θα το αναφέρουμε συνεχώς, διότι είναι αμαρτία να χαθεί ένα καλό ψάρι για μια απόχη που ξεχάσαμε.
Στο ψάρεμα της συρτής χρησιμοποιούμε καλάμια με μηχανισμό ή -για τους αμετανόητους- καρούλες όπου κρατάμε την πετονιά με το χέρι. Εμείς προτιμούμε τον δεύτερο τρόπο γιατί μόλις το ψάρι πιαστεί και κοντράρει θα λειτουργήσουν τα φρένα του μηχανισμού και απελευθερώνοντας πετονιά δεν θα επιτρέψουν να σπάσει.
Στο τέλος του παράμαλλου δένουμε το ψαράκι με το οποίο θα ψαρέψουμε. Ανάλογα τον τόπο, θα είναι ομοίωμα σαρδέλας ή αθερίνας ή σαμπανιού
Στο τέλος του παράμαλλου δένουμε το ψαράκι με το οποίο θα ψαρέψουμε. Ανάλογα τον τόπο, θα είναι ομοίωμα σαρδέλας ή αθερίνας ή σαμπανιού
Οταν μιλάμε για κόντρα μεγάλου κυνηγού, μιλάμε για κόντρα χωρίς αστεία και χορό πάνω από τα κύματα!
Καλάμια και αρματωσιές
Για ψάρεμα με συρτή προτείνουμε καλάμι προδιαγραφών μεταξύ 12-30lb. Οι οδηγοί του μπορεί να είναι είτε full roller (ροδέλες) ή συνδυασμός rings (δακτύλιοι) με τον τελευταίο οδηγό τύπου roller, ή όλοι οι οδηγοί τύπου rings. Ως προς το μήκος του ένα ψηλό καλάμι μεταξύ 1.80 και 2.20 μέτρα με ευλύγιστο άκρο είναι καλή επιλογή.
Στην περίπτωση που οι κυνηγοί δεν ξεπερνούν το ενάμισι κιλό, η ταχύτητά μας είναι μεταξύ 4 και 4,5 μιλίων την ώρα κι αυτό γιατί πρόκειται για γρήγορο και δυνατό ψάρι..
Στην περίπτωση που οι κυνηγοί δεν ξεπερνούν το ενάμισι κιλό, η ταχύτητά μας είναι μεταξύ 4 και 4,5 μιλίων την ώρα κι αυτό γιατί πρόκειται για γρήγορο και δυνατό ψάρι..
Οσον αφορά τον μηχανισμό μπορούμε να του φορέσουμε έναν τύπου Level Wind. Οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν σύστημα αυτόματης κατανομής της πετονιάς πάνω στο καρούλι, προκειμένου να αποφεύγεται η τριβή της πετονιάς πάνω στον κατανομέα κατά τη διάρκεια του ξέφρενου φευγιού ενός μεγάλου ψαριού μόλις αυτό τσιμπήσει το δόλωμά μας. Για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται με το στρώσιμο της πετονιάς πάνω στο καρούλι κατά τη διάρκεια της μάχης με το ψάρι, υπάρχουν οι μηχανισμοί που αναφερόμαστε -οι τύπου Level Wind- που ενσωματώνουν τον κατανομέα πετονιάς.
Για γρήγορα και δυνατά αφρόψαρα όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση οι κυνηγοί ή τα τονάκια μπορούμε να επιλέξουμε μηχανισμούς με υψηλή σχέση, δηλαδή 6.0/1.
Ως μάνα χρησιμοποιούμε νήμα πολύ καλής ποιότητος, που δένουμε στο μάτι μικρού στριφταριού βαρέος τύπου, ενώ πριν έχουμε περάσει συρόμενο μολύβι πενήντα γραμμαρίων και αν θέλουμε μια χάντρα διάφανη σιλικόνης για να μην τραυματίζει τον κόμπο.
H επίθεση των κυνηγών...
Στο άλλο μάτι δένουμε το παράμαλλο που αποτελείται από δύο οργιές περίπου πετονιάς αόρατης 40 χιλιοστών, με όσο το δυνατόν υψηλότερο δείκτη θραύσεως.
Στο τέλος του παράμαλλου δένουμε το ψαράκι με το οποίο θα ψαρέψουμε. Ανάλογα τον τόπο, θα είναι ομοίωμα σαρδέλας ή αθερίνας ή σαμπανιού, εξαρτάται από τα μικρόψαρα που θα υπάρχουν στην περιοχή που θα κάνουμε το ψάρεμά μας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε αθερίνα σε δύο τύπους όπως φαίνεται στις αντίστοιχες φωτογραφίες.
H επίθεση των κυνηγών...
Η ταχύτητα
Βασικό ρόλο παίζει η ταχύτητα που θα σύρουμε τη συρτή μας, που εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών που κυνηγούν. Στην προκειμένη περίπτωση που οι κυνηγοί δεν ξεπερνούσαν το ενάμισι κιλό, η ταχύτητά μας ήταν μεταξύ 4 και 4,5 μιλίων την ώρα κι αυτό γιατί πρόκειται για γρήγορο και δυνατό ψάρι. Εχουμε παρατηρήσει κάτω από όμοιες συνθήκες τα ψάρια να μην τρώνε στα 3 έως 3,5 μίλια, ενώ με την προαναφερόμενη γρηγορότερη ταχύτητα «βούταγαν» σαν τρελά.
Ανόρεχτες τσιμπιές
Υπάρχουν όμως ημέρες που τα ψάρια είναι «ανόρεχτα», τρέχουν δίπλα στο δόλωμα αλλά δεν το αγγίζουν, το πολύ πολύ να «παίξουν» μαζί του. Αν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο, ενώ υπάρχει κοπάδι στην περιοχή, μπορούμε να κάνουμε το εξής:
Πριν από μερικά καλοκαίρια, ένας ψαράς μας είχε συμβουλέψει να δολώσουμε τις σαλαγκιές με γαρίδα ή ψαροδόλι και να κάνουμε συρτή με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα. «Πατέντες» θα μου πείτε? Τι είχαμε όμως να χάσουμε; Απλώς κάναμε ό,τι μας συμβούλεψε. Κόψαμε λίγο από έναν κυνηγό που είχαμε πιάσει και καρφώσαμε από 1 μικρό κομματάκι στις σαλαγκιές από το ψαράκι. Το σύστημα απέδωσε με το παραπάνω και μάλιστα μας δίδαξε για μια ακόμη φορά πως «όσα χρόνια κι αν ψαρεύεις, έχεις ακόμη πολλά να μάθεις». Οπως η συμβουλή ενός άλλου παλιού ψαρά, που είχαμε εφαρμόσει πριν από μερικά χρόνια στον Αγιο Κωνσταντίνο πέφτοντας σε κοπάδι κυνηγών. Αν πιάσεις έναν κυνηγό -μας είχε πει- τον φέρεις κοντά στο σκάφος και τον αφήσεις έτσι καρφωμένο, μετά από λίγο όλο το κοπάδι θα είναι γύρω σου. Τότε μπορεί να ψαρέψεις με μονάγκιστρο και ψαροδόλι.
«Χαίρω πολύ!!!»
Ο κυνηγός ή λαγός ή λαπόρδα ανήκει στην οικογένεια των καρογκιδών, ενώ το επιστημονικό του όνομα είναι κορύφαινα. Πρόκειται για πολύ δυνατό κι επιθετικό ψάρι, το σώμα του είναι μακρύ, λεπτό, με σκληρό δέρμα, ενώ το στόμα του θυμίζει παπαγάλο.
Μοιάζει με τη λίτσα -με την οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια- διαφέρει όμως από αυτή και στο κεφάλι και στο σώμα. Παλαιότερα ανήκε στην κατηγορία των λεγόμενων ανεπιθύμητων ψαριών για τους επαγγελματίες ψαράδες, διότι κυνηγώντας συνεχώς αφρόψαρα, μπλέκεται στα δίχτυα τους τα οποία και καταστρέφει. Σήμερα όμως που τα ψάρια λιγοστεύουν, ούτε λόγος...
Υπάρχει ένας μύθος γύρω από το κρέας του ψαριού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Εμείς όμως, όπως και άλλοι ερασιτέχνες ψαράδες, διαφωνούμε κάθετα. Εάν το ψάρι ζυγίζει έως ένα ενάμισι κιλό, ψητό στα κάρβουνα είναι πεντανόστιμο, αλλά και τηγανητό σε χοντρές φέτες. Ενας ακόμη λόγος που επαληθεύει το γεγονός της νοστιμιάς του είναι ότι πρόκειται για ψάρι το οποίο προτιμούσαν οι αρχαίοι Ελληνες. Εχουν βρεθεί τοιχογραφίες στη Σαντορίνη με ψαράδες που κρατούν στα δυο τους χέρια αρμαθιές με κυνηγούς, τους οποίους μάλιστα πάστωναν και διατηρούσαν σε μεγάλα πιθάρια για να τους καταναλώσουν τον χειμώνα.
Γαστρονομία
Τώρα, αν πιάσετε αρκετούς κυνηγούς για εσάς και τους φίλους σας, μπορείτε να τους ανοίξετε στη μέση, να τους αλατίσετε, να τους κρεμάσετε μια- δυο ημέρες στον ήλιο ?όπως κάνουν τις «γούνες» στην Πάρο- και να τους απολαύσετε αργότερα ψητούς στα κάρβουνα. Λαδολέμονο και ψιλοκομμένος μαϊντανός προαιρετικά. Καλό, δροσερό κρασί υποχρεωτικά!
Kείμενο - Φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος
ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ

Popular Posts

recent

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ -ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ -ΔΟΛΩΜΑΤΑ Slideshow: LEADER’s trip to Keratsini-Drapetsona (near Πειραιάς) was created with TripAdvisor TripWow!